Ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων, Φίλων και ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) Δήμου Πέλλας «Ανατολή» . ιδρύθηκε το 1998, από μια ομάδα γονέων των οποίων τα παιδιά φιλοξενήθηκαν και κάποια φιλοξενούνται ακόμη στο εν λόγω Κέντρο.

Οι στόχοι του Συλλόγου σήμερα και μελλοντικά είναι να:
• Να διασφαλίσει από την πολιτεία τα δικαιώματα των Α.μεΑ. στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στη ζωή.
• Να διασφαλίσει την ποιότητας της ζωής των Α.μεΑ. και των οικογενειών τους και να την εξασφαλίσει ακόμα και όταν τα Α.μεΑ. δεν θα έχουν τη στήριξη των οικογενειών τους.
• Να προωθήσει την κοινωνική ένταξη και τη στήριξη της οικογένειας.
• Να υποστηρίξει εργαζόμενους και άνεργους γονείς να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προβλήματα που δημιουργούνται στην οικογένεια με την ύπαρξη ενός Α.μεΑ.
• Να πληροφορήσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία σε θέματα που αφορούν στα Α.μεΑ.
• Να δημιουργήσει και να θέσει σε λειτουργία προστατευμένα εργαστήρια προ – επαγγελματικής κατάρτισης για Α.μεΑ.
• Να δημιουργήσει Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ).

Σήμερα ο Σύλλογος αριθμεί περί τα ογδόντα (80) μέλη τα οποία δραστηριοποιούνται σε αρκετούς τομείς που σχετίζονται με την αναπηρία. Συμμετέχουν τακτικά στα συνέδρια, στις ημερίδες, στα σεμινάρια και σε πολλές άλλες δράσεις του δευτεροβάθμιου και τριτοβάθμιου οργάνου και κινήματος για την αναπηρία, Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ και Ε.Σ.Α.μεΑ αντίστοιχα.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι στο οποίο δραστηριοποιούνται τα μέλη του Συλλόγου είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω σε θέματα αναπηρίας. Μοιράζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα ενημερωτικά φυλλάδια (τρίπτυχα) στα οποία περιλαμβάνονται οι δράσεις τους καθώς και σημαντικές πληροφορίες για την αναπηρία.
Τακτικά διοργανώνει και συμμετέχει σε εκδηλώσεις και παζάρια του δήμου στην Παραμυθούπολη κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους, στην Ανθοέκθεση την άνοιξη με περίπτερα όπου μπορεί να πουλά προϊόντα για να ενισχύσει το ταμείο του.

Ο Σύλλογος έχει συνεργαστεί στο πρόσφατο παρελθόν και με το Αλεξάνδρειο Δημοτικό Ωδείο Γιαννιτσών. Διοργάνωσε συναυλία το Μάρτιο του 2016 όπου συμμετείχε ολόκληρη η συμφωνική ορχήστρα του Ωδείου. Τα έσοδά της ενίσχυσαν το ταμείο του Συλλόγου

Μια ακόμη δράση είναι η επιμέλεια και η παρουσίαση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Τον Απρίλιο του 2016 μέλη του συλλόγου γονέων, εκπαιδευτικοί, άνθρωποι με εξειδίκευση στη θεατρική αγωγή και εθελοντές, ανέβασαν τη θεατρική παράσταση «Η επανάσταση των Παραμυθιών» στο Πνευματικό Κέντρο των Γιαννιτσών με πρωταγωνιστές τα ίδια τα Α.μεΑ. του Κέντρου που είχε μεγάλη απήχηση στην κοινωνία.

Στο πλαίσιο της ψυχαγωγίας των Α.μεΑ παραθέτει τακτικά γεύματα και μοιράζει δώρα καθώς και άλλα χρηστικά αντικείμενα κυρίως στις γιορτές Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι κ.λπ.

Τέλος ζητεί τακτικά ακρόαση στο δημοτικό συμβούλιο θέτοντας και δημοσιοποιώντας προβλήματα που υφίστανται (κτηριακά κ.ά.) επιζητώντας άμεσες και ουσιαστικές λύσεις προς όφελος πάντα των ΑμεΑ.

Με το τελείωμα του 2016 ο Σύλλογος ετοιμάζει μια σειρά εκδηλώσεων για την ημέρα ΑμεΑ. (2 και 3 Δεκεμβρίου), για τις γιορτές των Χριστουγέννων και ταυτόχρονα προγραμματίζει τις κινήσεις του για το 2017.